izrada web stranica best-web logo 120

FAQ
ČESTA PITANJA

izrada web stranica best web FAQ cesta pitanja

FAQ česta pitanja

FAQ ili česta pitanja su potrebna, kako bi saznali sve ono što niste sigurni. Cilj je proširiti svoje znanje, ali i biti siguran da pričamo o jednom te istom. Vrlo je važno izbjeći sve potencijalne nesporazume, unaprijed znati što mi nudimo, a što vi kupujete. 
Ako FAQ nije dovoljan, ako ima još nešto što vas zanima, svakako nas pitajte, obratite nam se telefonom ili u pisanom obliku, kako vama odgovara. 

Hosting je virtualna “kuća” ili “parkirališno mjesto” za web stranicu. Drugim riječima, to je usluga koja omogućava korisnicima da svoje web stranice, aplikacije i druge digitalne datoteke postave na poslužitelj (server) koji je povezan s internetom. Pružatelj usluge hostinga daje korisnicima pristup prostoru za pohranu podataka i svim potrebnim tehnološkim resursima za njihovu web prisutnost. Ovo je bitan korak u objavljivanju web stranice na internetu.

SSL (Sigurni Socket Layer) je plaćeni sigurnosni certifikat instaliran na poslužitelju (serveru) koji jamči povjerljivost podataka – to je protokol zaštite prijenosa podataka između poslužitelja i korisnika na Internetu. Djelujući na aplikacijskoj razini, SSL koristi šifriranje javnog ključa koje sprječava presretanje i čitanje osjetljivih informacija od strane trećih osoba. Ako web stranica ima certifikat SSL, tada adresa počinje sa https, np. https://best-web.eu .
Prednosti korištenja SSL su mnogobrojne:
1. Sigurnost: SSL štiti podatke od presretanja i čitanja od strane neovlaštenih osoba, što je posebno važno u slučaju prijenosa financijskih ili osobnih informacija.
2. Autentičnost: SSL omogućava potvrdu identiteta poslužitelja, tako da korisnik može biti siguran da svoje podatke šalje na pravu web stranicu, a ne na lažnu.
3. Optimizacija tražilica: Google nagrađuje web stranice koje koriste SSL šifriranje, što utječe na njihovu poziciju u rezultatima pretraživanja.
4. Uspješnost u zadovoljavanju regulatornih zahtjeva: Mnoge države i industrije zahtijevaju korištenje SSL šifriranja za web stranice koje obrađuju osjetljive podatke.
Ukupno gledano, korištenje SSL-a nije samo važno iz perspektive sigurnosti korisnika, već se također odražava na bolje pozicioniranje web stranica i ispunjenje regulatornih zahtjeva.

Responzivnost je sposobnost web stranice da prikazuje svoj sadržaj na zaslonima (ekranima) različitih veličina na raznim uređajima, kao što su kućno ili stolno računalo, tablet i mobitel. To znači da će se sadržaj prilagoditi kako bi bio jednako dobro vidljiv i na velikom monitoru i na malom mobitelu. Ovo je vrlo važno danas kada ljudi koriste različite uređaje za pregledavanje interneta.

Web dizajn je proces dizajniranja i kreiranja web stranica. To uključuje stvaranje vizualnog izgleda stranice, strukturu sadržaja, navigaciju i funkcionalnost. Ključne značajke web dizajna uključuju:
1. Vizualni dizajn – kreiranje privlačnog i funkcionalnog izgleda web stranice prema ciljnoj publici.
2. Korištenje boja – korištenje odgovarajućih boja za postizanje željenog utjecaja i oblikovanje brenda.
3. Struktura sadržaja – organiziranje sadržaja na web stranici tako da bude lako čitljiv i navigabilan.
4. Navigacija – osmišljavanje intuitivne navigacije koja korisnicima omogućuje lako pronalaženje informacija.
5. Responsivni dizajn – dizajniranje web stranice kako bi se prilagodila različitim uređajima i veličinama zaslona.
6. Brzina učitavanja – osmišljavanje web stranice koja će se brzo učitavati kako bi se korisnici zadržali na stranici.
7. SEO optimizacija – dizajniranje web stranice koja će biti optimizirana za tražilice radi bolje vidljivosti na internetu.

Najčešće greške u web dizajnu su:
1. Neadekvatna organizacija sadržaja – previše informacija, nejasna organizacija sadržaja, nepotrebne sekcije
2. Loša navigacija – nejasna i komplicirana navigacija koja otežava pronalazak određenih informacija
3. Slaba uporaba fontova – korištenje previše različitih fontova, koji ne služe svrsi i krše vizualnu koheziju
4. Neodgovarajuća upotreba boja – prevelika upotreba boja koje nisu u skladu sa ostalim elementima na stranici, što može otežati čitanje i pregledavanje sadržaja
5. Neprikladna uporaba fotografija – korištenje neadekvatnih ili loše kvalitete fotografija koje ne predstavljaju temu ili brend na najbolji mogući način
Kako bi se izbjegle ove greške, važno je imati u vidu sljedeće:
1. Organizirati informacije na jasan i logičan način kako bi posjetitelji mogli lako pronaći ono što traže.
2. Koristiti lako razumljivu navigaciju s jasnim nazivima kategorija koje vode do relevantnih informacija.
3. Upotrijebiti samo nekoliko fontova koji su lako čitljivi i u skladu s brendom.
4. Korištenje umjerenih količina boja koje su u skladu s brendom, ali i prilagođene ciljnoj publici.
5. Koristiti relevantne i visokokvalitetne fotografije koje predstavljaju temu ili brend.

Izrada funkcionalne i lako dostupne web stranice je važna za uspjeh na internetu. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste osigurali da vaša web stranica bude funkcionalna i dostupna:
1. Planiranje web stranice – prije nego što se počne izrađivati ​​web stranica, treba imati jasnu ideju o tome što se želi postići. Razmislite o svemu što bi vaša web stranica trebala sadržavati, poput navigacijskog izbornika, stranica s proizvodima / uslugama, blogova, kontaktne stranice itd.
2. Odabrati pravu platformu za izradu – za izradu web stranice treba odabrati pravu platformu poput WordPressa, koja omogućuje izradu vrlo funkcionalne web stranice.
3. Odabrati pravu temu za web stranicu – odabrati temu koja će web stranici dati profesionalan izgled ili u cijelosti napraviti vlastiti design (izgled).
4. Odabrati prave boje i fontove – odabrati boje i fontove koji se uklapaju u brend. Boje bi trebale biti u skladu s logotipom i drugim marketinškim materijalima.
5. Voditi računa o brzini učitavanja stranice – brzina učitavanja stranice je jedan od važnijih čimbenika u uspjehu web stranice. Brza stranica omogućuje da korisnici dobiju sadržaj koji žele brzo i bez ikakvih kašnjenja.
6. Osigurati dostupnost na mobilnim uređajima – značajan broj posjetitelja dolazi na web stranicu putem mobilnih uređaja, stoga je važno osigurati da se web stranica može prikazati na mobilnim uređajima.
7. Pružiti kvalitetan sadržaj – jedan od glavnih ciljeva izrade web stranice je pružiti kvalitetan sadržaj. Sadržaj mora biti koristan i informativan za ciljno tržište.
Slijedeći ove korake može se osigurati da web stranica bude funkcionalna i svima dostupna.

Realizacija izrade web stranice traje od 3 dana do nekoliko tjedana, zavisi od veličine projekta tj. količine materijala (teksta, slika, filmova i sl.). Termin realizacije se dogovara prilikom ugovaranja izrade web stranice, a počinje teći od trenutka kada od vas dobijemo sve dogovorene podatke i materijale. 
1. Veličina web stranice – manje web stranice obično se izrađuju brže od većih.
2. Složenost funkcionalnosti – ako web stranica ima puno naprednih funkcionalnosti, kao što su interaktivni elementi, online prodaja ili baza podataka, vjerojatno će biti potrebno više vremena za izradu.
3. Dostupnost sadržaja – ako klijent pruži sve potrebne informacije, slike i ostale sadržaje na vrijeme, tada će se izrada web stranice ubrzati.
4. Komunikacija s klijentom – ako je komunikacija s klijentom dobra i brza, razvoj web stranice će se također poboljšati.

Realizacija izrade web shopa traje od 7 dana do nekoliko tjedana, ovisno o veličini projekta, složenosti funkcionalnosti, vrsti proizvoda ili usluge koja se prodaje te o ostalim specifičnim zahtjevima klijenta i količini materijala (teksta, slika, filmova i sl.). Termin realizacije se dogovara prilikom ugovaranja izrade web shopa, a počinje teći od trenutka kada od vas dobijemo sve dogovorene podatke i materijale.

Usluga se plaća nakon što usuglasimo sve detalje Ugovora, a prije početka realizacije usluge izrade web stranice. 

Ne, nema skrivenih troškova.

Da, postoji takva opcija, treba je dogovoriti prilikom Ugovaranja izrade web stranice. 

Da, naravno. Rad u prodaji putem web shopa zahtijeva svakodnevne aktivnosti. Riječ je unosu novih proizvoda ili usluga, ispravaka postojećeg, obrade narudžbi, realizacije prodanog i sl.  

Ne, nikako. Rad u prodaji putem web shopa je vrlo sličan tradicionalnom poslovanju. Odrađuju se svakodnevne aktivnosti, poput obrade narudžbi, realizacije prodanog i sl. Vrlo često se surađuje s kurirskim dostavnim firmama. 

Da, svakako. Promocija web shopa na np. Instagramu je danas vrlo povoljna cijenom. Naša web shop platforma omogućava integraciju sa Instagramom, pa sve narudžbe obrađujete na jednom mjestu.

Integracija društvenih mreža na web stranicu je važna jer omogućuje posjetiteljima web stranice brzo i jednostavno dijeljenje sadržaja s drugim korisnicima društvenih mreža ili povezivanje s vašim brendom na društvenim mrežama. To može povećati vidljivost vašeg brenda na društvenim medijima, privući više posjetitelja na vašu web stranicu, povećati angažman i poboljšati SEO.

Postoje mnogi koraci koje treba poduzeti kako bi se web stranica optimizirala za tražilice poput Googlea:
1. Istraživanje ključnih riječi: treba definirati koje su ključne riječi povezane s temom web stranice/podstranice i kako ih koriste klijeniti/kupci.
2. Struktura web stranice: web stranica treba biti organizirana i lako navigabilna, sa strukturom URL (linkova) koji jasno ukazuju na hijerarhiju podstranica.
3. Kvalitetan sadržaj: web stranica treba sadržavati visokokvalitetan i relevantan sadržaj koji će privući i zadržati posjetitelje na stranici.
4. Optimizacija naslova i meta opisa: Naslov stranice i njen meta opis trebaju jasno ukazivati ​​na sadržaj stranice i sadržati ključne riječi.
5. Korištenje alt oznaka u slikama: Alt oznake pomažu tražilicama razumjeti o čemu se radi na objavljanim slikama (fotgrafijama).
6. Brzina učitavanja: web stranica se mora brzo učitavati kako bi zadovoljila korisnička očekivanja i kako bi mogla dobiti bolju poziciju u tražilicama.
7. Redovito ažuriranje: redovito ažurirajte (dodavajte) sadržaj kako biste zadržali posjetitelje na stranici i pokazali tražilicama da je vaš sadržaj relevantan i svjež.

Meta opisi su kratki opisi koji se pojavljuju ispod naslova web stranice u rezultatima pretraživanja na tražilicama poput Googlea. Ovi opisi pružaju korisnicima informacije o sadržaju stranice i pomažu im da odluče hoće li kliknuti na nju ili ne. Meta opisi su važni za SEO (optimizacija tražilice) jer privlače korisnike i mogu poboljšati rangiranje stranice u pretraživanju ako sadrže relevantne ključne riječi i uvjerljive informacije o sadržaju stranice.

SEO (Search Engine Optimization) je proces optimizacije web stranice za povećanje vidljivosti na tražilicama, kao što su Google. Cilj SEO-a je poboljšati rangiranje web stranice na tražilicama tako da se poveća organski promet i posljedično dovedu više potencijalnih klijenata na web stranicu. To se radi optimizacijom sadržaja, ključnih riječi, meta tagova, backlinkova i drugih tehničkih aspekata web stranice.

1. Razmislite o nazivu poslovanja ili brendu – domena bi trebala biti povezana s imenom vašeg poslovanja ili brenda.
2. Treba biti kratka i jednostavna – dugačku domenu može biti teško zapamtiti i tipkati, pa se treba držati kratkih i jednostavnih naziva.
3. Izbjegavajte crticu u domeni – često se koriste kada je tražena domena već zauzeta, ali to može biti problematično jer ljudi često zaboravljaju staviti crticu i dolaze do pogrešnih web stranica.
4. Preferirajte .hr i .com domenu – .hr je lokalna domena, a .com se smatra standardnom domenom i ljudi su navikli na nju. Ako .com nije dostupna, možete razmisliti o drugim mogućnostima kao što su .net, .org, .biz i sl.
5. Izbjegavajte korištenje zaštićenih imena – pazite da ne koristite imena koja su zaštićena žigovima ili autorskim pravima. To bi moglo dovesti do pravnih problema.
6. Razmislite o SEO-u – ako planirate da vaša web stranica bude optimizirana za tražilice, razmislite o uključivanju ključnih riječi u domenu.
7. Budite kreativni – ako ne možete dobiti željenu domenu, budite kreativni i razmislite o drugim opcijama. Možda možete dodati riječi poput “online” ili “shop” ili koristiti svoje ime ili nadimak.

Najbolje prakse za održavanje web stranice uključuju:
1. Redovito ažuriranje sadržaja – svaka web stranica treba biti redovito ažurirana s novim i relevantnim sadržajem kako bi se poboljšala njena kvaliteta, privuklo nove posjetitelje i zadržalo postojeće.
2. Testiranje funkcionalnosti – potrebno je redovito provjeravati radi li web stranica ispravno i jesu li sve funkcije dostupne.
3. Optimizacija brzine učitavanja – ako web stranici predugo treba da se učita, posjetitelji mogu odustati. Stoga je važno osigurati da web stranica ima brzo vrijeme učitavanja.
4. Sigurnosni pregledi – događaju se hakerski napadi ili pokušaji hakiranja web stranica. Stoga je važno redovito provjeravati sigurnost web stranice i poduzimati potrebne mjere zaštite.
5. Rezervno kopiranje – ako se dogodi bilo kakvo oštećenje ili greška na web stranici, može se vratiti najnoviju verziju.
6. Korištenje dobrog hostinga.
7. Praćenje analitike i SEO optimizacija.
8. Korištenje sigurnih i ažuriranih CMS-a.
9. Verifikacija HTML / CSS-a.
Osiguravanje funkcionalnosti web stranice uključuje sve gore navedene prakse kako bi se osiguralo da web stranica uvijek radi ispravno i brzo, sa sigurnim mrežnim okruženjem. U našoj ponudi imamo uslugu održavanja web stranice. 

Postoji nekoliko načina za implementaciju eCommerce funkcionalnosti na web stranicu, a neki od najčešćih su:
1. Koristite eCommerce platformu poput WooCommercea koja omogućuje izgradnju online trgovine. Imaju intuitivno korisničko sučelje i integrirane značajke poput plaćanja doznakom, upravljanja zalihama i obrade narudžbi i sl.
2. Koristite dodatke i pluginove: kad već imate web trgovinu, možete dodati eCommerce funkcionalnosti putem dodataka i pluginova. Na primjer, postoje pluginovi koji vam omogućuju dodavanje plaćanja karticama.
3. Razvijte prilagođeno rješenje: ako želite potpunu kontrolu nad svojom online trgovinom, možete razviti prilagođenu eCommerce platformu. To će vam omogućiti da stvorite točno ono što želite, ali također zahtijeva više vremena i resursa za izradu. Istovremeno je to značajno skuplje rješenje i najčešće nije potrebno za male i srednje poduzetnike.
4. Integrirajte vanjske usluge: Postoji mnogo vanjskih usluga koje vam mogu pomoći u izgradnji eCommerce funkcionalnosti na vašoj web stranici. Na primjer, možete koristiti uslugu za Newsletter, za recenzije i automatizirane procese i sl.
Prije nego počnete raditi na implementaciji eCommerce na vašu web stranicu, važno je razmisliti o svojim poslovnim ciljevima, potrebama kupaca i proračunu. 

Newsletter je neizostavan za svaku uspješnu online trgovinu. On vam omogućava da ostanete u kontaktu sa svojim kupcima, prezentirate im svoje proizvode ili usluge, te ih informirate o novostima, popustima i akcijama. Newsletter također pomaže u izgradnji odnosa sa kupcima, što može biti ključno za njihovu lojalnost prema vašoj trgovini. Ako želite postići veći uspjeh u online prodaji, ne zaboravite redovito slati newsletter svim svojim pretplatnicima.

Automatizacija je neophodna u internetskoj trgovini, primjerice za napuštene košarice. Korištenjem automatizacije možemo olakšati kupovinu kupcima i povećati prodaju za tvrtku. Kada kupac ostavi proizvod u košarici i ne nastavi s kupnjom, automatizirani sustav može poslati podsjetnik kupcu da dovrši transakciju ili čak ponuditi popust kako bi privukao kupca natrag na stranicu. Također, automatizacija može pratiti trendove kupovine i ponuditi kupcima slične proizvode ili promocije kako bi se povećala prodaja. Ukratko, automatizacija ima ključnu ulogu u poboljšanju korisničkog iskustva i prodajnih rezultata u internetskoj trgovini.

Napuštene košarice u internetskoj trgovini su proizvodi koji su ostavljeni u košarici nakon što je korisnik napustio stranicu bez da je izvršio kupnju. To mogu biti različiti proizvodi poput odjeće, obuće, kozmetike, tehnologije i drugih. Napuštene košarice predstavljaju problem za prodavače jer gube potencijalne kupce i prihod. Stoga, prodavači često šalju podsjetnike putem e-pošte ili poruka kako bi ponudili popuste i poticali kupnju.

Jedan od načina kako privući i zadržati kupce u internet trgovini jest slanje kodova za popust povodom njihovog rođendana. Ova taktika dobila je na popularnosti, jer mnoge korisnike privlače posebne ponude koje se nude samo za njih. Osim toga, ovo je dobar način da se kupca podsjeti na vašu trgovinu i potakne ih da se vrate.
Davanje kodova za popust je jednostavan i jeftin marketinški trik koji može donijeti velike koristi trgovini. Kodovi se mogu slati putem e-pošte ili SMS poruke, ovisno o odabiru korisnika. Ove akcije mogu se planirati unaprijed ili generirati automatski od strane trgovine svakom korisniku u bazi podataka tijekom njihovog rođendana.
Kada se kupac prijavljuje u internetsku trgovinu, potrebno je pokupiti informacije kao što su ime i prezime, adresa e-pošte i datum rođenja. To će pomoći trgovini da automatski generira kodove za popust za rođendanske ponude. Nakon toga, kodove za popust treba poslati putem emaila, SMS-a ili drugim kanalima komunikacije.
Za kupce kojima istječe rok trajanja koda, mogu se poslati podsjetnici ili generirati novi kodovi za popust kako bi se sačuvala privlačnost trgovine i kupovine u njoj.
Ukratko, slanje kodova za popust povodom rođendana klijenta može biti dobar način kako zadržati korisnike i podsjetiti ih na vašu internetsku trgovinu. Ovo jednostavno marketinško rješenje može pomoći u razvijanju dugoročnih odnosa s kupcima i povećanju prodaje proizvoda i usluga trgovine.

Objavljivanje privlačnih fotografija na internetskoj stranici i u internetskoj trgovini od izuzetne je važnosti za privlačenje kupaca. Kvalitetne fotografije predstavljaju prvi dojam koji kupac ima o proizvodu ili usluzi, stoga je ključno da budu izrađene profesionalno, s dobrim osvjetljenjem i u privlačnom okruženju. Slike koje privlače pozornost kupaca potiču ih da se zadrže na stranici duže vrijeme, pregledavaju proizvode i povećavaju vjerojatnost da će ih kupiti.
Također, atraktivne fotografije pomažu u izgradnji povjerenja između kupca i prodavatelja. Kupac će se osjećati sigurnijim prilikom kupovine ako su proizvodi jasno prikazani na fotografijama koje su vjerne izgledu stvarnog proizvoda. Osim toga, kvalitetne fotografije poboljšavaju ukupnu estetiku stranice ili trgovine, što se također odražava na percepciju brenda.
Stoga, prilikom izrade internetske trgovine ili web stranice, važno je uložiti napor u izradu kvalitetnih fotografija kako bi se postigao najbolji mogući utjecaj na kupce.

Privlačne fotografije i video materijale za objavljivanje na web stranici i u web trgovini možete sami napraviti sa svojim mobilnim telefonom! Zahvaljujući sve boljoj kvaliteti fotoaparata u pametnim telefonima i dostupnosti besplatnih ili jeftinih aplikacija za uređivanje fotografija i videa, više ne trebate specijaliziranu opremu niti vještine da biste stvorili profesionalno izgledajuće vizualne materijale za svoju tvrtku. Dovoljno je samo malo vremena i kreativnosti da biste snimili sebe, svoje usluge ili  proizvode, realizirali kratki promotivni film ili uhvatili atmosferu u svojoj trgovini ili ordinaciji. Na taj način ćete dobiti ne samo marketinški materijal, već i veću autentičnost i vjerodostojnost u očima potencijalnih kupaca.
Ne zaboravi raditi slike i video materijal držeći mobitel vodoravno (horizontalno) i okomito (vertikalno)
, kako bi materijali bili prokladni i za veće ektane, ali i za mobitele. 

GRATIS jednogodišnji hosting do kraja travnja 2024

Termin realizacije po dogovoru. Još samo:

dana
sati
minuta
sekundi
Uskoro nova akcija, prati nas 🙂
0

vrijednost hostinga netto